2015. már 11.

Jön az Apple-étől olcsóbb Samsung luxusóra (Félrevezető cím)

írta: Unfanatic
Jön az Apple-étől olcsóbb Samsung luxusóra (Félrevezető cím)

 

apple_watch.jpg

 

Mióta a munkakerülőn blogolok eltűntem a saját váramból. Na jó nevezzük inkább minigarzonnak, melyet még be sem rendeztem. Szóval ebbe az éppen csak kifestett lakásba jövök vissza, mert mindenki mutogatja a virtuális arcomba az Apple Watch-ot. Én meg győzzem kiválogatni, hogy akkor ez most jó vagy nem jó! Nem jó.

Ja, hogy az Apple óra önmagában elég jó, az nem is kérdés. Az egyetlen jelenleg kapható okosóra, amitől azt várom, hogy működik majd. Még azzal sem tudják elvenni a kedvem, hogy 18 óra az értelmezhető aksiidő. Sőt engem még csak az sem zavar, hogy vastag, vagy szögletes, vagy akármi is legyen az emberek nyűgje a tárggyal. Engem a pozicionálása zavar. 

Mit tud az Apple, amit a Watch-nál mégsem? Az alma (pláne az 1st gen iPhone óta) olyan elektronikai eszközöket rak össze, melyekről tudjuk, hogy jól működnek. Ezt a működő egységet nem szimplán egy téglaként képzeli el az Apple. Pontosan tudják, hogy a kiégetés előtt van a legfontosabb dolguk, hogy a végeredmény egy kikezdhetetlen építőkockája legyen az életünknek. Ezért a részletekkel hangsúlyosan törődő gondolkodásmódért mindössze némi felárat kérnek. De amit kapunk az sokkal több, mint egy drága eszköz. Amit kapunk az az, hogy az asztalunkról, a zsebünkből eltűnnek a problémák. Ráadásul mindenki ugyanazoktól a problémáktól szabadul meg. Haza is érkeztünk. 

Ugyanis az Apple Watch nem tünteti el a problémát a kezünkről. És most nem arra gondolok, hogy csak cseppálló, vagy egy fekete kocka a kezünkön, mikor nem aktív a kijelző. Sokkal inkább arra, hogy a problémakezelés ezúttal problémakeltés is. Az ugyanis, hogy funkcionalitásban nem ad többet egy drágább óra, de még csak összeszerelési minőségben* sem, bizony torzít. Egészen pontosan torzítva nagyítja az anyagi különbségeket. Ezt a rétegződést lehetett volna egy új Apple luxusmárkával kikerülni. Működik sok helyen ez a hozzáállás már, elég csak példaként gondolni a Vertura (bár ez ma már más eset) vagy a Lexusra. 

Szerintem, az hogy márkán belül, sőt terméken belül ilyen fragmentálódás veszi kezdetét, nagyon rosszul sülhet el. Aztán majd az idő vagy igazol engem, vagy megcáfol. Mindenesetre alig várom, hogy kijöjjön a 17950 dolláros Samsung luxus óra, mely olcsóbb(!) lesz és többet fog tudni. 

*Az összeszerelés minőségben nyilván nem adhat többet, hiszen már a legolcsóbbtól is azt várjuk, hogy patent legyen. Az anyagminőség természetesen változik. De ezek nem összekeverendőek. 

Szólj hozzá

apple luxus watch