2015. júl 03.

Az Android a telefonok Windowsa. És ez jó?

írta: Unfanatic
Az Android a telefonok Windowsa. És ez jó?

google-releases-android-lollipop-5-1-in-android-one.jpg_1919x1101

Bevezetés

Pár évvel ezelőtt az Android 2.3.3-nál száltam ki a droidos világból, hiszen akkor még egy instabil, fluidnak nem mondható rendszer volt tele bugokkal. Sőt, egy szar volt. Azóta jópár Windows Phone és iOS készülék megfordult a kezem között. Most pár napig egy Android eszköz lesz a fő készülékem. Kíváncsi vagyok hol tartunk. 

Első benyomások

Már nagyon vártam, hogy beállíthassam a google fiókomat, hiszen a material design megjelenése óta vágyom használni a robotos rendszert. Tudni kell, hogy Asus saját felületét használom, tehát sajnos nem az original Androud UI-t nyomogatom. 
Minden gomb a helyén, a funkciók egyértelműek, az ember ezt is várja. Szép munka. Az ikonok még mindig összevissza alakúak és különböző dizájnelvek alapján készültek (főleg a külső appok), ami a szemnek olyan, mint egy vödör szemét. De sokat fejlődött, szó se róla. A rendszer egyébként gyors, a görgetések folyamatosak. 
Picit zavaró szerintem, hogy még mindig rengeteg felesleges letörölhetetlen gyári app van (pedig ebben még nem is az Asus vezet), amiket igazából semmire sem használunk. A kedvenceim, hogy találhatunk ccleanernek megfelelő takarító programot, vírusirtót és memóriafelszabadító alkalmazást is. Már önmagában hülyeség, hogy egy alapvetően tartalom fogyasztásra szánt eszköznél az ilyen funkciók szóba jönnek, de remélem csak dísznek vannak ott, és nem kell őket megnyitni. Elvárható, hogy ezeket a feladatokat a rendszer a tudtunk nélkül csinálja meg, ilyen téren az iOS és WP lekörözi a droidot. 
Sajnos az idegesítő dolgok még nem szűnnek meg. Az állapotsorban folyamatosan ott van, ha éppen aktív egy letöltés, vagy jött valami üzenetünk, ami tök jó. Az már kevésbé, ha lehúzzuk az értesítősávot, akkor továbbra is ott virítanak a kis piktogramok. Ha nem töröljük az értesítéseket, akkor hamar tele lehet az állapotsor. És olyan mintha egy csomó elintézetlen dolgunk lenne. Munkás erre odafigyelni.
Egy másik dolog, hogy megkérdezi a rendszer tőlünk, hogy melyik alkalmazással szeretnénk megnyitni ezt, vagy azt a fájlt. Wow! Mint, a Windowsban. Leszarom. Menjen, működjön, nézném már! Ebben az iOS fényévekkel jobban teljesít. Persze be lehet állítani, hogy ne kérdezze mindig. De legtöbbször úgysincs fent 2-3 videólejátszó, vagy pdf olvasó, mert minek.
A podcastok kezelésére is külön app kell, pedig a csodálatos tükör alkalmazás helyett elfért volna egy gyári megoldás. Túl lehet élni azért. 
Ellenben nagyon jó a záróképernyő, minden ott van, tényleg. Kellemes, hogy a legtöbb dolgot testre lehet szabni. Sokkal jobban belenyúlhatunk a rendszerbe, mint a másik két vetélytársnál, ami sokaknak nem rossz. Nekem felesleges funkció, hiszen nem akarok giccses pörgő-forgó animációkat, de örülök neki, hogy lehetőség van rá, hátha valakinek erre van szüksége. 
 

Végszó

Nagyon sokat fejlődött a zöldrobotos oprendszer. Szerintem ma a legszebb kezelőfelületet adja letisztultságával. Tényleg le a kalappal! Kezd minden kézre állni. Ám még mindig tele van superuser funkciókkal, amik nekem tönkre vágják az élményt. Mindentől függetlenül a következő telefonom Android lesz, mert látok benne lehetőséget, csak bika hardverrel. A 2 giga RAM itt is jól jött. Összességében szerintem az iOS még mindig a legfelhasználóbarátabb, a Windows Phone pedig még mindig buta egy kicsit, az Android pedig messze a legokosabb rendszer és hátrányait kezdi maga mögött hagyni.

Szólj hozzá

windows android ios lollipopp talánnemszar